عرضهگر وب3، ابزاری است که به برنامههای مبتنی بر بلاکچین امکان گفتگو یا تعامل را با شبکهی بلاکچین میدهد. به این شکل که ارسال داده به شبکه و دریافت داده از آن توسط این ابزار انجام میپذیرد. برای مثال، اگر یک کاربر بخواهد از طریق کیف رمزارز خود تراکنشی را به شبکه بفرستد، درابتدا تراکنش او به عرضهگر وب3، که پیشتر در کیف تعریف شده است، تحویل داده میشود. این عرضهگر تراکنش را دریافت کرده و به سمت یک گره یا گرههایی از شبکه ارسال میکند. پس از آن، هر نتیجهای حاصل شود، چه این تراکنش استخراج شود و چه استخراج نشود و به شکست بیانجامد، عرضهگر وب3 نتیجه را از شبکه دریافت کرده و به کیف رمزارز میدهد. در پایان، کاربر نتیجهی تراکنش را از طریق کیف رمزارز مشاهده میکند.
سریع بودن و کارآمد بودن از مهمترین ویژگیهای یک عرضهگر وب3 است. زیرا امروزه شمار تراکنشها و ارتباطهای همزمان با بلاکچین بسیار زیاد است. برای مثال، کیف رمزارز MetaMask دارای بیش از 10 میلیون کاربر است. فرض کنید حتی یک دهم این کاربران به طور همزمان موجودی حساب خود را از شبکه ببینند یا به طور همزمان در شبکه تراکنش بفرستند. MetaMask باید در قبال کنشهای کاربران خود با بلاکچین، پاسخگو و کارآمد باشد. این پاسخگویی و کارآمدی کاملا به عرضهگری که انتخاب میکند بستگی دارد. یک کیف رمزارز باید عرضهگری را انتخاب کند که بتواند در چنین مقیاسی پاسخگو باشد.
از معروفترین عرضهگران وب3، که دارای مقیاسپذیری بسیار بالا نیز هست، میتوان به Infura اشاره کرد.
Infura یکی از محصولات شرکت ConsenSys است و توسط این شرکت عرضه و پشتیبانی میشود. از معروفترین و پرکاربردترینِ عرضهگرهاست. امروزه پلتفرمهای پرشماری با استفاده از Infura با بلاکچین ارتباط برقرار میکنند. گفته میشود بدون وجود Infura زیستبوم اتریوم و توسعهی Dapp نمیتوانست به جایگاه امروزی خود دست یابد. برآورد میشود که Infura امروزه 5 تا 10 درصد گرههای اتریوم را به اجرا درمیآورد.
این عرضهگر برای تعامل با شبکههای Ethereum، Ropsten، Rinkeby، Goerli و Kovan به کاربران خود یک درگاه ارائه میدهد که کاربران میتوانند با استفاده از آن با بلاکچین مورد نظر تعامل برقرار کنند. همچنین، کاربر میتواند توسط وبگاه infura.io فعل و انفعالات انجام شدهی روی درگاهِ مورد نظرش را نیز بررسی و رهگیری کند.
وقتی یک Dapp با تنها یک عرضهگر وب3 توسعه مییابد، در حقیقت دچار یک تمرکزگرایی میشود. به گونهای که اگر آن عرضهگر، به هر دلیلی، نتواند نقش خود را به درستی ایفا کند و به سرویسدهی خود ادامه دهد، آن Dapp امکان ارتباط را با بلاکچین از دست داده و نمیتواند به کاربران خود سرویس دهد. با وجود چنین خطری، امروزه شاهد آن هستیم که بیشتر Dappها تنها از یک عرضهگر وب3 استفاده میکنند. این امر باعث بروز نقطهی شکست (Single Point of Failure) در Dapp شده و با هدف بلاکچین، یعنی غیرمتمرکزسازی در انتقال داده و سرویسدهی، همخوانی ندارد. هر چند که ساختار بلاکچین را تحت تأثیر قرار نمیدهد.
از معروفترین Dappهایی که با این رویکرد توسعه یافته است میتوان به کیف رمزارز MetaMask اشاره نمود.
جهت آنکه دچار این تمرکزگرایی نشویم و نقطهی شکست را از بین ببریم، میتوانیم در Dapp خود از چندین عرضهگر وب3 استفاده کنیم. در این صورت، از این عرضهگرها به طور همزمان استفاده نخواهد شد بلکه یکی از آنها به عنوان عرضهگر اصلی تعریف شده و سایر موارد نقش جایگزین را ایفا خواهند نمود. به این ترتیب، اگر به هر دلیلی عرضهگر اصلی از دسترس خارج شود (مانند قطعی در سرویس دهندهی ابری، بروز مشکل از سمت عرضهگر و ...) عرضهگر بعدی جای آن را خواهد گرفت. با این شیوه، بازهی زمانی قطعیِ سرویسِ Dapp در نزد کاربر تقریبا نامحسوس خواهد بود و کاربر با ناکارایی مواجه نخواهد شد.
میتوان از Opera Crypto Wallet به عنوان نمونهای یاد کرد که از این راهکار بهره میبرد.
عرضهگران وب3 نه تنها ما را به شبکههای بلاکچین متصل میکنند، بلکه امکان اتصال را با هر شبکهی غیرمتمرکز دیگر نیز فراهم میآورند. مانند Whisper و Swarm. باید در انتخاب و تنظیم عرضهگر در Dapp خود به دو نکته دقت کنیم:
1) عرضهگر انتخاب شده دارای مقیاسپذیری بالا باشد و Dapp را با عدم پاسخگویی مواجه نکند.
2) از چندین عرضهگر استفاده کنیم تا اتصال به بلاکچین همواره برقرار بماند.
در هر صورت باید بپذیریم که عرضهگران وب3 نقشی کلیدی و اساسی در Dapp ایفا میکنند و انتخاب نادرست آنها میتواند باعث ایجاد هزینههای اقتصادی برای بازار هدف ما باشد.
0 نظر
تازه ترین ها